Is een detox kuur zinloos?

detox-kuur

Is een detox kuur zinloos? Dat is iets wat ik mijzelf afvroeg, want een detox kuur volgen is de laatste jaren ontzettend populair geworden. Maar wat is een detox kuur eigenlijk?

Een detox kuur is eigenlijk ontgiften en dit is het verwijderen van levensbedreigende gifstoffen uit je lichaam. Dit is hoe de reguliere geneeskunde het woord detox omschrijft. In de alternatieve geneeskunde heeft een detox kuur niet één betekenis.

Zo zou een detox kuur in ieder geval gifstoffen uit je lichaam verwijderen, maar een detox kuur kan bijvoorbeeld bestaan uit enkel detox thee en sapje, of juist alleen uit onbewerkte en gezonde voeding met veel groenten en fruit.

Weinig onderzoek naar detox kuur

Eigenlijk kan er geen antwoord gegeven worden op de vraag: is een detox kuur zinloos? Want er is tot nu toe nu eenmaal weinig onderzoek verricht naar detoxen. De onderzoeken die er wel zijn, zijn in de meeste gevallen kleinschalig en worden eigenlijk wetenschappelijk niet onderbouwd.

Het is echter wel bekend dat we dagelijks veel chemicaliën binnenkrijgen via uitlaatgassen, bewerkte voeding en pesticiden. Jouw lichaam heeft natuurlijk zijn eigen afvalverwerkingssyteem wat giftige stoffen opruimt en scheidt. Dit gebeurt voornamelijk via de lever en mensen met een gezond lichaam en gezonde lever hebben hierdoor weinig risico dat gifstoffen zich ophopen.

Het is daarom maar net de vraag: hebben we wel zo’n detox dieet nodig of is het alleen bij extreme vergiftigingen of een verminderde werking van bepaalde organen (zoals je lever) nodig? Verder onderzoek zou moeten uitwijzen of een detox kuur daadwerkelijk effectief is.